PAŁKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI

Uwielbiam takie proste do przygotowania obiady. Moja mama była specjalistką od takich mieszanek na jednogarnkowe dania z użyciem mrożonych warzyw. Potrawka z kiełbasy i mrożonki, zaprawiona śmietaną pojawiała się nieraz na niedzielnych rodzinnych śniadaniach. Dzisiaj prezentuję Wam jedną z możliwości na pałki z kurczaka. Ja wykorzystałam Zupę Babuni (marchew, groszek, fasola szparagowa, kapusta brukselska, kalafiory, pietruszka, natka pietruszki), ale możecie taki obiad przygotować wykorzystując ulubiony zestaw warzyw.

SKŁADNIKI:
  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 1 opakowanie Zupy Babuni marki Poltino
  • 350 g śmietany 12-18%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich lub suszonego tymianku
  • sól
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie przyprawy wymieszaj w dużej misce z jedną łyżką soli. Dodaj pałki z kurczaka i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.
  3. Pałki ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym. Piecz około 45 minut w międzyczasie mieszając je dwa-trzy razy.
  4. Do miski po kurczaku wlej śmietanę, dodaj płaską łyżeczkę soli oraz mrożonkę. Przełóż do naczynia z kurczakiem i wymieszaj.
  5. Piecz jeszcze 15-20 minut. Zamieszaj w połowie czasu.
  6. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Pieczone pałki z kurczaka z warzywami

Pieczone pałki z kurczaka z warzywami

Komentarze:

  1. Zuza pisze:

    aż mi zapachniało 🙂

Dodaj komentarz