BIAŁY BARSZCZ NA ZAKWASIE Z KISZONEJ KAPUSTY

Ten biały barszcz, to jeden z przepisów dolnośląskich, będących dodatkiem do historii o bohaterach opowieści przesiedleńczych w Magazynie Kocioł. Był on publikowany w piętnastym numerze Kotła,  gdzie bohaterką była mama mojej koleżanki, Reni. Przepis nieco się zawieruszył i na blogu przedstawiam go Wam dopiero teraz i serdecznie polecam samą opowieść, którą możecie przeczytać w naszym Magazynie.

“Rodzina bohaterki zawsze kisiła swojską kapustę w kamiennych naczyniach. Po ukiszeniu odciskano nadmiar kwasu, którego nie wylewano tylko zagotowywano w słoikach. W piwnicy zawsze był zapas słoików z kwasem kapuścianym. Wykorzystywano go nie tylko do barszczu, ale również na… robaki. Dziadkowie mówili, że taki kwas najlepiej wygoni wszystkie pasożyty z brzucha.

Zupa świetna i serdecznie Wam ją polecam.

SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1,5 l wody
  • ½ kg domowej białej kiełbasy
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • majeranek
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier
  • sól, pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotuj wywar warzywny.
  2. Dodaj białą kiełbasę pokrojoną na 1015 centymetrowe kawałki.
  3. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze około 10 minut.
  4. Dopraw do smaku startym chrzanem, czosnkiem oraz majerankiem.
  5. Na koniec dodawaj stopniowo kwas z kapusty, według uznania.
  6. Przed podaniem zagęść mąką i zabiel śmietaną.

Zupę podaj z pokrojonymi w ćwiartki jajkami.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz