LODY WIŚNIOWE

Te lody wiśniowe to jeden z przepisów, które powstały podczas współpracy z marką Sweet Family. Kwaśne wiśnie zawsze były dla mnie idealnym dodatkiem do słodkich deserów. Opiekane w cukrze trzcinowym są cudowne…

SKŁADNIKI:

  • ½ kg wiśni bez pestek (mrożone lub w sezonie świeże)
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej
  • 2 jajka mocno schłodzone

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wiśnie wyłóż na małą blaszkę lub do płaskiego naczynia żaroodpornego. Posyp 3 łyżkami cukru i piecz w temperaturze 200°C co jakiś czas mieszając. Czas pieczenia jest uzależniony od zawartości wody w owocach. Wiśnie powinny się “przesmażyć”.
  2. Owoce przestudź i wstaw do zamrażalnika.
  3. Sparz wrzątkiem skorupki jajek. Oddziel żółtka od białek.
  4. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami na białą gładką masę. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając 1 łyżkę cukru.
  5. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę
  6. Połącz i delikatnie wymieszaj: bitą śmietanę, pianę z białek oraz utarte żółtka. Na koniec dodaj wiśnie i ponownie wymieszaj. Część owoców, możesz wyłożyć na wierzch, zmrożonych lodów.
  7. Masę schłodź w maszynie do lodów – jeśli jej nie posiadasz, masę przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw na kilka godzin do zamrażarki co jakiś czas dokładnie zamieszaj.

Dodaj komentarz