INDYK SZARPANY Z BATATAMI

Wolno pieczone mięso gości w naszej kuchni bardzo często. Najczęściej wybieram do pieczenia udziec indyczy lub wieprzowinę, piekę porcję mięsa w niskiej temperaturze, a potem mamy rewelacyjny obiad lub dodatek do tortilli czy kanapek.

Indyk szarpany jest moim ulubionym – jest smaczny i zdrowy, a podany w takiej wersji świetnie sprawdzi się na duży rodzinny obiad lub imprezę.

SKŁADNIKI NA PIECZONEGO INDYKA:

  • 1,2 kg udźca z indyka
  • 2 łyżki musztardy (dowolna)
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  1. Musztardę, miód oraz sos sojowy dokładnie wymieszaj.
  2. Mięso natrzyj marynatą i przełóż do naczynia żaroodpornego. Ja używam garnka żeliwnego z pokrywką.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90-100 stopni C.
  4. Piecz pod przykryciem 6-7 godzin.
  5. Odstaw przykryte naczynie, tak aby mięso zbytnio nie przestygło
  6. Upieczone mięso powinno ładnie się rozdzielać. “Szarp” je dwoma widelcami nabierając również powstały “sos”.

SKŁADNIKI NA DANIE:

  • 3-4 bataty
  • 1/2 l gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 długie ogórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • olej
  1. Bataty dokładnie umyj. Przekrój wzdłuż na pół i ponacinaj miąższ w kratkę. Skrop olejem, oprósz solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 1,5 godziny. Bataty powinny dać się rozgnieść
  2. W tym czasie przygotuj sos. Ogórki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, oprósz solą i po chwili odciśnij nadmiar wody.
  3. Czosnek obierz i rozetrzyj z solą. Wymieszaj jogurt z czosnkiem i odciśniętymi ogórkami. Dopraw solą.
  4. Bataty delikatnie “rozpłaszcz” ugniatając łyżką. Na wierzch kładź szarpane mięso (patrz punkt 6 przepisu na pieczonego indyka).
  5. Podaj z sosem jogurtowym.

Dodaj komentarz