BRUKSELKA ZAPIEKANA Z SEREM KOZIM

Taka brukselka zapiekana może być dodatkiem warzywnym do obiadu, ale można ją podać również jako przystawkę do przegryzania na imprezowym stole.

Do gotowania polecam dodać nieco sosy oczyszczonej, która pozwoli na zachowanie ładnego zielonego koloru brukselki. Soda świetni sprawdzi się podczas gotowania innych zielonych warzyw – brokuła czy fasolki szparagowej.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie brukselki marki Poltino
  • 100 g sera koziego twardego
  • masło do posmarowania formy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie soda oczyszczona do gotowania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zagotuj wodę w garnku. Posól ją. Opcjonalnie dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej.
  2. Wrzuć brukselkę i gotuj al dente.
  3. Odcedź na durszlaku.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Wrzuć obgotowaną brukselkę.
  5. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  6. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika.
  7. Zapiekaj do zrumienienia sera.
  8. Przed podaniem oprósz świeżo mielonym pieprzem.
  9. Możesz podać na ciepło lub na zimno.

Dodaj komentarz