DOMOWA PRAŻONA CEBULKA

Taka prażona cebulka powstała do osiemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kocioł. Tym razem przedstawiliśmy czytelnikom dwóch bohaterów – suszone owoce oraz królową jesieni, cebulę. Na łamach numeru znajdziecie mnóstwo przepisów z bohaterami numeru oraz pomysły na śniadanie do łóżka. Jeśli jeszcze nie widzieliście tego jesienno-zimowego numeru – polecam.

SKŁADNIKI:

  • 4 duże cebule
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ l oleju do smażenia
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę 57 mm.
  2. Dodaj czubatą łyżeczkę soli i wymieszaj, rozdzielając łuski.
  3. Przełóż do zamykanego pojemnika lub do worka, dodaj mąkę i dokładnie potrząsaj tak, aby obtoczyć kostki cebuli.
  4. W wysokim rondlu rozgrzej olej. Niewielkimi porcjami smaż cebulę na złoty kolor.
  5. Wyciągaj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
  6. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i tam przełóż odsączoną cebulkę.
  7. Rozgrzej piekarnik do 100°C. Włącz funkcję termoobiegu, wstaw blaszkę z cebulą i suszy przy lekko uchylonych drzwiach 30–35 minut.
  8. Gotową cebulkę przełóż do szczelnie zamykanych słoiczków.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz