POŻYWNA ZUPA MEKSYKAŃSKA

Zupa meksykańska, idealna na obiad lub większą kolację. Pożywne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Jeśli wolisz wersję bardziej hot, dodaj nieco więcej ostrej papryki. Podaj ją z bagietką lub bez dodatków.

SKŁADNIKI:

  • 300 g wołowiny bez kości pokrojonej w dwucentymetrową kostkę
  • opakowanie sałatki meksykańskiej marki Poltino
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 średniej wielkości batat
  • 1 duża cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, opcjonalnie możesz dodać więcej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu, opcjonalnie możesz dodać więcej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę i czosnek, oprósz solą. Smaż chwilę do zeszklenia.
  3. Dodaj mięso i duś na wolnym ogniu 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Wsyp przyprawy, dodaj pomidory w puszce i dopraw solą oraz pieprzem. Duś kolejne 30 minut.
  5. Obierz batata, pokrój go w centymetrową kostkę.
  6. Do zupy dodaj bataty i mrożonkę. Wlej 2-3 szklanki wody (w zależności od tego jak gęstą zupę chcesz mieć). Ponownie dopraw solą i ewentualnie pozostałymi przyprawami.
  7. Gotuj do miękkości warzyw.
Zupa meksykańska
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz