SAŁATKA Z BATATEM I BULGUREM

Ta sałatka z batatem wzorowana jest na przepysznym daniu, które miałam okazję poznać dzięki MrChef. To jedna z najfajniejszych sałatek ostatniego roku i robiliśmy ją już wielokrotnie. Koniecznie musicie spróbować. Moja wersja jest z inną kaszą – w oryginale był pęczak, zamiast szpinaku tym razem wykorzystałam rukolę.

SKŁADNIKI:

  • 2 większe lub 3 mniejsze bataty
  • 1 szklanka kaszy bulgur (grubej)
  • 200 g sera bałkańskiego
  • 2 garście rukoli
  • 4 łyżki oleju
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 limonka
  • 1 szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty obierz. Pokrój w kostkę wielkości 7-10 mm. Bataty wyłóż na blaszkę do pieczenia, oprósz solą i skrop olejem. Do batatów dodaj gałązki tymianku.
  2. Wstaw do rozgrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piecz 15-20 minut w zależności od wielkości kostki, na jaką pokroiłaś bataty. Odstaw do ostudzenia.
  3. Kaszę ugotuj w jak najmniejszej ilości osolonej wody. Kasza powinna być al dente. Odstaw do przestudzenia.
  4. Przygotuj dressing. Czosnek i szalotkę obierz i posiekaj bardzo drobno. Oprósz solą i lekko ugnieć ręką. Zetrzyj skórkę z limonki, dodaj sok z połowy limonki, musztardę, miód oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie dodaj więcej soku z limonki.
  5. Do miski dodaj kaszę, bataty i rukolę. Wlej dressing. Na wierzch pokrusz ser.

Komentarze:

  1. Zuza pisze:

    aj, tęsknię za bulgurem… 🙂 ale musi być pysznie 🙂

  2. Taka sałatkę warto zrobić u siebie w domu! Naprawdę bardzo smaczna! Pozdrawiamy Serdecznie – DaPietro

Dodaj komentarz