PASTA Z JAJEK

Wczoraj miał premierę nowy, już dziewiętnasty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Ten przepis był moim wkładem, w dziale kuchni dolnośląskiej. Pasta z jajek na podstawie przepisu z Kresów Wschodnich według Marii Pławiak z Pogorzelisk w gminie Chocianów. Receptura została zamieszczona w publikacji „Smaki Wrzosowej Krainy”.

Koniecznie klikajcie i przeglądajcie nowy numer. Jest mnóstwo cudnych przepisów i pięknych zdjęć.

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek 
  • 1 mała cebula
  • 75 g masła
  • 2 – 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą, odstaw do ostudzenia. Obierz i zmiel lub zblenduj.
  2. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
  3. Masło utrzyj ze zmielonymi jajkami oraz cebulką.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Pastę podawaj do pieczywa.

 

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz