PIECZONY OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Białe czy zielone, które szparagi wybieracie? W ostatnich dniach już kilkukrotnie słyszałam to zdanie/pytanie. Jak dla mnie zdecydowanie jedne i drugie. Na obiad z białych krem, a na kolację taki pieczony omlet z zielonymi szparagami. A jak Wasze preferencje?

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI:

  • 1/2 kg zielonych szparagów
  • 6 jajek
  • 150 g twardego wędzonego sera owczego (możesz zastąpić kozim lub krowim)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Odetnij główki wraz z około 10 cm kawałkiem. Pozostałą część łodygi pokrój na półcentymetrowe kawałki, na koniec wszystko ułóż na sitku.
  2. W niedużym garnku lub rondelku (takim o średnicy pozwalającej na umieszczenie w nim sitka) zagotuj szklankę wody. Włóż sitko, przykryj i gotuj na parze 5-7 minut, następnie lekko przestudź.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C. Posmaruj masłem formę do pieczenia.
  4. Szczypiorek pokrój, a ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  5. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywną pianę wraz z płaską łyżeczką soli. Dodaj pokrojone szparagi, ser, szczypiorek oraz żółtka, dopraw świeżo mielonym pieprzem, na koniec delikatnie wymieszaj.
  6. Masę wyłóż do wysmarowanej formy, ułóż szparagi i wstaw do piekarnika, następnie piecz około 15 minut na termoobiegu.
  7. Podaj bezpośrednio po upieczeniu.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz