PIECZONY OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Białe czy zielone? W ostatnich dniach już kilkukrotnie słyszałam to zdanie/pytanie. Jak dla mnie zdecydowanie jedne i drugie. Na obiad z białych krem, na kolację taki pieczony omlet z zielonymi szparagami.

A jak Wasze preferencje?

SKŁADNIKI NA OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI:

  • 1/2 kg zielonych szparagów
  • 6 jajek
  • 150 g twardego wędzonego sera owczego (możesz zastąpić kozim lub krowim)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Odetnij główki wraz z około 10 cm kawałkiem. Pozostałą część łodygi pokrój na półcentymetrowe kawałki. Wszystko ułóż na sitku.
  2. W niedużym garnku lub rondelku (takim o średnicy pozwalającej na umieszczenie w nim sitka) zagotuj szklankę wody. Włóż sitko, przykryj i gotuj na parze 5-7 minut. Lekko przestudź.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.
  4. Posmaruj masłem formę do pieczenia.
  5. Szczypiorek pokrój.
  6. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  7. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę wraz z płaską łyżeczką soli. Dodaj pokrojone szparagi, ser, szczypiorek oraz żółtka, dopraw świeżo mielonym pieprzem i delikatnie wymieszaj.
  8. Masę wyłóż do wysmarowanej formy, ułóż szparagi i wstaw do piekarnika.
  9. Piecz około 15 minut na termoobiegu.
  10. Podaj bezpośrednio po upieczeniu.

 

Dodaj komentarz