GRILLOWANE BOCZNIAKI I CHIPSY Z MANIOKU

Boczniaki to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz witaminy C i D. Są niskokaloryczne, obniżają poziom cholesterolu, ale przede wszystkim są niezwykle smaczne. My tym razem przygotowaliśmy grillowane boczniaki z dodatkiem chipsów z manioku.

Ten drugi zagościł po raz pierwszy w naszej kuchni. Świeże bulwy manioku jadalnego od jakiegoś czasu kusiły… Maniok pochodzi z Ameryki Południowej i tam jest niezwykle popularny. Ważne, żeby przed zjedzeniem został poddany obróbce termicznej, ponieważ surowy jest po prostu toksyczny, zawiera cyjanek.

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE BOCZNIAKI:

  • 500 g świeżych boczniaków
  • 1/2 główki czosnku
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka płatków chilli
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Większe kawałki boczników przekrój. Lekko zgnieć grubsze łodygi. Przełóż do miski.
  2. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dodaj do boczniaków. Dokładnie obtocz marynatą wszystkie grzyby i odstaw na 10 minut.
  3. Piecz na grillu lub na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.

SKŁADNIKI NA CHIPSY Z MANIOKU:

  • 1 bulwa manioku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Maniok obierz. Pokrój w cienkie plastry najlepiej na mandolinie do warzyw.
  2. Spryskaj ze wszystkich stron olejem i wyłóż na dużą blaszkę.
  3. Piecz w temperaturze 220 stopni C z termoobiegiem około 20 minut. Co jakiś czas zamieszaj, aby chipsy równomiernie się upiekły. Czas będzie zależny od grubości plastrów.
  4. Po upieczeniu wyłóż na duży talerz lub do miski i oprósz solą.

Dodaj komentarz