KOTLETY Z KURCZAKA I KALAFIORA

Przepyszne wyszły te kotlety z kurczaka i kalafiora. Obstawiałam, że będą ok, ale przerosło to moje oczekiwania. Podane z puree na bazie zielonego groszku, podprawionego miętą

SKŁADNIKI NA KOTLETY Z KURCZAKA:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • opakowanie kalafiora marki Poltino
  • 100 g żółtego sera startego na wiórki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki oleju plus ilość do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka pokrój na małe kawałki. Dodaj obrany czosnek, łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju i dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na przynajmniej 2 godziny.
  2. Kalafiora przełóż na sitko i odstaw do całkowitego rozmrożenia. Odsącz wodę i pokrój drobno.
  3. Połącz w misce kurczaka, kalafiora, ser żółty, dodaj jajka i mąkę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

SKŁADNIKI NA PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU:

  • 500 g zielonego groszku mrożonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • garść liści świeżej mięty
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Groszek zalej mlekiem, dodaj łyżkę masła, szczyptę soli i gotuj 10-15 minut, do miękkości groszku i odparowania nadmiaru płynu. W razie potrzeby podlewaj niewielką ilością wody.
  2. Dodaj listki mięty oraz resztę masła i zblenduj.
  3. Dopraw solą.

Dodaj komentarz