PANCAKES Z RICOTTĄ I OWOCOWYM SOSEM

Na śniadanie lub lekki podwieczorek, polecam pancakes z ricottą. W wersji ze smażonymi wiśniami smakują rewelacyjnie.

SKŁADNIKI NA PANCAKES Z RICOTTĄ:

  • 250 g sera ricotta
  • 100 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Ricottę dokładnie wymieszaj z sodą, żółtkami, mąką oraz mlekiem.
  3. Masę serową wymieszaj z pianą z białek.
  4. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

SKŁADNIKI NA SOS:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wiśnie wyłóż do rondla, dodaj cukier i smaż na wolnym ogniu do zredukowania nadmiaru płynu.

2 komentarze

Dodaj komentarz