ZAPIEKANE SZPARAGI Z KOZIM SEREM

Prosto, szybko  i bardzo szybko. Przepis na zapiekane szparagi z kozim serem podglądnęłam na jakimś niemieckim portalu. Wiedziałam, że będzie pysznie…

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE SZPARAGI Z KOZIM SEREM:

  • 1 opakowanie białych szparagów
  • 1 opakowanie zielonych szparagów
  • 400 g koziego sera pleśniowego
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj 3-4 arkusze papieru do pieczenia, takiej wielkości aby można było w nie zawinąć szparagi.
  2. Obierz białe szparagi, odetnij końcówki. W zielonych obierz tylko dolny odcinek, również odetnij końcówki.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
  4. Czosnek rozetrzyj z solą, pieprzem i listkami tymianku oraz opcjonalnie z cukrem. Wymieszaj z masłem.
  5. Rozłóż równomiernie szparagi na przygotowane arkusze papieru. Do każdej dodaj masło, zawiń szczelnie.
  6. Wstaw do piekarnika na około 30 minut.
  7. W tym czasie podziel na mniejsze kawałki ser.
  8. Otwórz pakuneczki. Na szparagi rozłóż ser kozi i wstaw do piekarnika na kolejne 2-3 minuty. Jeśli chcesz bardziej podpieczony ser, zwiększ temperaturę, włącz termoobieg i wydłuż czas podpiekania.

Dodaj komentarz