DORSZ PIECZONY Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Jeśli wytrwam i nie odpuszczę, będzie częściej lekko. Postaram się, żeby było równie dobro i zachęcająco… Dorsz pieczony z pomidorkami koktajlowymi na start. Podałam go z czerwonym ryżem oraz rukolą i sałatą radicchio.

SKŁADNIKI:

  • 500 g świeżych filetów z dorsza bez skóry
  • 250 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę podziel na mniejsze kawałki, oprósz je solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Rozrzuć równomiernie na rybie.
  3. Pomidorki opłucz, osusz. Pokrój na połówki i rozłóż na rybie.
  4. Całość skrop oliwą. Wierzch oprósz solą i pieprzem.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 30-40 minut.
  6. Posyp bazylią przed podaniem.

Dodaj komentarz