KUSKUS Z KALAFIORA Z GRANATEM

Wegański, bezglutenowy, z niskim indeksem glikemicznym, ale przede wszystkim pyszny… Zapraszam Was na kuskus z kalafiora. Możesz podać go na ciepło jako dodatek do mięsa lub ryby. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka lub sałatka na grilla.

SKŁADNIKI NA KUSKUS Z KALAFIORA

  • 1 kalafior
  • 1/2 szklanki migdałów w plasterkach
  • 1 granat
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (tylko liście)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie płaska łyżeczka płatków chilli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obierz czosnek, pokrój go w cienkie plasterki. Wyjmij pestki granata. Natkę drobno pokrój.
  2. Kalafiora podziel na różyczki. Rozdrobnij go w malakserze. Ja wykorzystałam Thermomix (15 s, obroty 5). Jeśli nie masz siekającego urządzenia, zetrzyj kalafiora na tarce i dodatkowo jeszcze posiekaj.
  3. Z posiekanego kalafiora odciśnij nadmiar płynu. Możesz wyłożyć go na czystą ściereczkę lub skorzystać z ręczników papierowych. Tej wody jest naprawdę sporo.
  4. Rozgrzej patelnię i upraż na niej płatki migdałowe. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Migdały przełóż do miseczki do ostudzenia.
  5. Na patelnię dodaj oliwę, lekko ją rozgrzej i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
  6. Do czosnku dodaj kalafiora. Oprósz solą i smaż, co jakiś czas mieszając kilka minut.
  7. Zdejmij z ognia i dodaj: płatki chilli, podprażone migdały, pestki granatu oraz natkę. Zostaw część  składników do posypania po wierzchu.
  8. Dopraw solą i pieprzem. Posyp odłożonymi składnikami. Podaj.

Inspirowałam się przepisem z tej strony.

Dodaj komentarz