TRADYCYJNE PIEROGI Z JAGODAMI

Ten przepis na pierogi z jagodami przygotowałam specjalnie do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ.

SKŁADNIKI NA PIEROGI Z JAGODAMI:

  • 300 g mąki pszennej plus ilość do podsypania
  • ⅔ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g jagód
  • ¼ szklanki cukru
  • sól do gotowania
  • do podania: śmietana, bita śmietana lub jogurt

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z mąki, oleju oraz wody zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki.
  2. Uformuj kulę, przykryj ściereczkę i odstaw na 1015 minut.
  3. Ciasto cienko wałkuj i wycinaj kółka. Nakładaj na środek po łyżeczce jagód, lekko posyp cukrem i sklejaj pierogi.
  4. Gotuj 5 minut w osolonym wrzątku. Wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj bezpośrednio po ugotowaniu.
  5. Najlepsze są z tłustą śmietaną, ale jogurt będzie równie dobry.

Dodaj komentarz