BURGER, WOLNO PIECZONA ŁOPATKA I CYDR

Wolno pieczona łopatka w zalewie na bazie cydru jabłkowego, sałatka z dwóch rodzajów kapusty i bułki hamburgerowe… Takie danie przygotowałam do działu z produktem regionalnym, którym w 21 numerze Kotła był Cydr Trzebnicki. Więcej przepisów znajdziecie w numerze…

SKŁADNIKI – WOLNO PIECZONA ŁOPATKA:

  • 750 g łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka cydru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka czosnku mielonego
  • 4 bułki hamburgerowe

SKŁADNIKI – SAŁATKA:

  • ¼ białej kapusty
  • ¼ czerownej kapusty
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce mieszamy cukier, sól, paprykę oraz czosnek. Nacieramy mięso i odstawiamy na godzinę do zamarynowania.
  2. Łopatkę układamy w zamykanym naczyniu do zapiekania, zalewamy cydrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 2-2,5 godziny w temperaturze 170°C. Rozrywamy mięso dwoma widelcami i mieszamy w płynie powstałym po pieczeniu.
  3. Przygotowujemy bułki oraz sałatkę. Szatkujemy obie kapusty, doprawiamy solą i majonezem. Bułki przekrawamy i opiekamy na patelni grillowej.
  4. Składamy hamburgery i od razu podajemy.

4 komentarze

  1. Cudowna strona z jeszcze cudowniejszymi przepisami. Jestem dopiero na początku przeglądania Twojego bloga, a już całe mnóstwo przepisów wynotowałam do wypróbowania. Bardzo dziękuję za inspiracje, a gdy któryś z przepisów wykorzystam, to nie omieszkam napisać. Mam pytanie, czy jeżeli napiszę komentarz pod przepisem dużo wcześniejszym, np. z początków bloga, to zostanie on przez Ciebie zauważony (jestem nowicjuszką – pokolenie bez komputera)?

    • przede wszystkim bardzo dziękuję za tak miłe słowa.
      Jeśli chodzi o komentarze, to tak – jak najbardziej powinny być widoczne.
      Serdecznie pozdrawiam
      Laura

Dodaj komentarz