BURGER, WOLNO PIECZONA ŁOPATKA I CYDR

Wolno pieczona łopatka w zalewie na bazie cydru jabłkowego, sałatka z dwóch rodzajów kapusty i bułki hamburgerowe… Takie danie przygotowałam do działu z produktem regionalnym, którym w 21 numerze Kotła był Cydr Trzebnicki. Więcej przepisów znajdziecie w numerze…

SKŁADNIKI – WOLNO PIECZONA ŁOPATKA:

  • 750 g łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka cydru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka czosnku mielonego
  • 4 bułki hamburgerowe

SKŁADNIKI – SAŁATKA:

  • ¼ białej kapusty
  • ¼ czerownej kapusty
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce mieszamy cukier, sól, paprykę oraz czosnek. Nacieramy mięso i odstawiamy na godzinę do zamarynowania.
  2. Łopatkę układamy w zamykanym naczyniu do zapiekania, zalewamy cydrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 2-2,5 godziny w temperaturze 170°C. Rozrywamy mięso dwoma widelcami i mieszamy w płynie powstałym po pieczeniu.
  3. Przygotowujemy bułki oraz sałatkę. Szatkujemy obie kapusty, doprawiamy solą i majonezem. Bułki przekrawamy i opiekamy na patelni grillowej.
  4. Składamy hamburgery i od razu podajemy.

Komentarze:

  1. wjosna napisał(a):

    ależ to wygląda dobrze!

    1. Laura napisał(a):

      a dziękuję 🙂

Dodaj komentarz