SŁODKIE BUŁECZKI Z ZIEMNIAKAMI

To pierwszy z przepisów, które przedstawiam Wam tuż po premierze nowego, 21-go numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Wylądował w dziale z jednym z naszych bohaterów, którym były ziemniaki.

Takie słodkie bułeczki są świetne do podania na śniadanie, ale można je podać do kawy lub herbaty – koniecznie wypróbujcie ten przepis.

SKŁADNIKI NA SŁODKIE BUŁECZKI Z ZIEMNIAKAMI:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania rąk

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Odcedź i bardzo dokładnie ugnieć.
  3. Dodaj masło oraz cukier i wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  4. Mąkę wymieszaj z drożdżami oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj razem z jajkami do ziemniaków i wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp żurawinę i rodzynki, i wymieszaj.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj ręce masłem i uformuj bułeczki o średnicy około 4 centymetry. Podczas formowania zwróć uwagę aby owoce znalazły się wewnątrz – dzięki temu unikniesz ich zbytniego podpiekania.
  7. Bułki ułóż na blaszce zachowując spore odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz do zrumienienia 30-40 minut.
  9. Wystudź na kratce.

Komentarze:

  1. okularnicawkapciach napisał(a):

    muszę ich spróbować 🙂

  2. Delektujemy napisał(a):

    Rewelacyjny przepis na super babeczki! Jeszcze o takim nie słyszałam. Dziękuje za pomysł! ; )

    1. Laura napisał(a):

      dziękuję 🙂

Dodaj komentarz