WEGETARIAŃSKA ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW

Kolejny z przepisów, które przygotowałam do 21-go numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Ta zupa krem, to jeden z wielu przepisów w dziale poświęconym ziemniakom, czy jak kto woli kartoflom 🙂

SKŁADNIKI NA KREM Z ZIEMNIAKÓW:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub drobny szczypiorek do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  4. Zblenduj i dodaj mleko, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką.
  5. Jajka dokładnie roztrzep, wlej do zupy intensywnie mieszając, najlepiej rózgą.
  6. Podaj posypane natką lub szczypiorkiem.

Dodaj komentarz