ZAPIEKANE MORELE I ŚLIWKI W BOCZKU

Takie zapiekane śliwki w boczku, to prosta przystawka, którą na pewno zachwycicie gości. U nas najczęściej to śliwki, tym razem w wersji z wykorzystaniem dwóch różnych suszonych owoców – śliwek i moreli. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a jest smaczna i niezwykle efektowna.

Danie przygotowałam do 21 numeru Magazynu KOCIOŁ, do działu z boczkiem. Znajdziecie tam pokaźną dawkę boczkowych przepisów, łącznie z tortem 🙂

SKŁADNIKI NA ŚLIWKI W BOCZKU:

  • 16 cienkich plastrów wędzonego surowego boczku
  • 8 suszonych śliwek
  • 8 suszonych moreli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  2. Każdą śliwkę i morelę zawiń w pojedynczy plaster boczku i zepnij wykałaczką.
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz 1520 minut.

Dodaj komentarz