CYTRYNA DO HERBATY Z IMBIREM

Cytryna do herbaty jest kolejną propozycją na jadalny prezent, który przygotujesz bardzo szybko. Już pisałam Wam, że oprócz tradycyjnych przepisów w dwudziestym drugim numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ znajdziecie sesję z jadalnymi prezentami, która odbyła się w naszym domu a oprawą fotograficzną zajmował się Rafał Komorowski.

Jadalne prezenty przygotowały: Kasia z Gotuj z Kasią, Asia z Apetyt na Kuchnię, Dorota z Fly me to the spoon, no i oczywiście ja.  Koniecznie musicie zobaczyć wszystkie nasze propozycje, które są proste do przygotowania, a wyglądają obłędnie.

SKŁADNIKI:

  • 6 cytryn
  • 250 g cukru
  • 4 centymetrowy kawałek imbiru
  • ½ szklanki miodu
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondla wlej wodę i wsyp cukier.
  2. Cztery cytryny pokrój w plastry, z pozostałych dwóch wyciśnij sok i dodaj do wody.
  3. Imbir obierz, pokrój w cienkie plasterki dodaj do wody.
  4. Wodę zagotuj i porcjami wrzucaj plastry cytryn. Wyłów po 3 minutach i powtarzaj czynności aby sparzyć całość.
  5. Cytryny poukładaj w ozdobnych słoiczkach.
  6. Wodę lekko przestudź i dodaj miód. Wymieszaj i zalej cytryny.
  7. Słoiczki szczelnie zamknij.
  8. Cytryna do herbaty powinna być przechowywana w lodówce.

Cytryna do herbaty 

foto Rafał Komorowski

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

10 komentarzy

Zostaw komentarz