MAZURKI KAJMAKOWE

Mazurki kajmakowe są w naszym domu od kilkudziesięciu lat. To tradycyjny, obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Jako pierwszy się kończy, nie ma też osób, którym nie smakuje. Robiony w różnych wersjach smakowych, kształtach, wielkościach… Zdobiony zawsze bakaliami.

Mazurki w tej wersji przygotowałam do wspólnej sesji dla Magazynu KOCIOŁ z tradycyjnymi wielkanocnymi mazurkami i babami. Serdecznie zapraszam do podglądnięcia innych propozycji, a znajdziecie je w 23 numerze (klik).

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 100 g drobnego cukru
  • 200 g mocno schłodzonego masła
  • 100 g mąki migdałowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 400 g gotowej masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • opcjonalnie jako dodatki: gorzka czekolada, sok i skórka z cytryny, prażone orzechy laskowe
  • bakalie do ozdobienia 300 g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło posiekaj, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kule, zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim jedną dużą blaszkę lub kila mniejszych form. Utwórz rant.
    Aby zabezpieczyć utworzony rant, na ciasto wyłóż folię aluminiową i wysyp na nią ceramiczne kulki do pieczenia lub suchy groch.
  3. Piecz w temperaturze 200ºC około 25 minut. Wystudź.
  4. Masło utrzyj na puch dodaj masę kajmakową. Aby zmienić smak kajmaku dodaj sok i skórkę cytrynową, prażone orzechy lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
  5. Mazurki kajmakowe ozdób bakaliami.

Dodaj komentarz