Naleśniki z kremem jabłkowym

Przepyszne naleśniki z kremem jabłkowym na bazie białej czekolady, dosmaczone aromatycznym cynamonem, to idealna propozycja na podwieczorek lub lekką kolację.

Przepis znajdziecie w 22 numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ w dziale jabłkowym. Jeśli kochacie te owoce, to koniecznie zajrzyjcie do skarbnicy świetnych jabłkowych przepisów.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól
  • ¼ szklanki oleju

Składniki na krem jabłkowy:

  • 750 g jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 czubata łyżka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe.
  2. Usmaż cienkie placki.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  4. Wrzuć do rondla, wsyp cukier i podlej niewielką ilością wody.
  5. Duś do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać, a woda odparuje.
  6. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz cynamon, wymieszaj i po rozpuszczeniu czekolady zmiksuj na gładką masę.
  7. Naleśniki smaruj kremem jabłkowym i zawiń w rulony lub złóż w trójkąty.

Dodaj komentarz