Wytrawne bliny na sodzie

Wytrawne bliny na sodzie

Przepis na wytrawne bliny przygotowywałam do 23 numeru Magazynu KOCIOŁ. To przepis z kuchni dolnośląskiej, pochodzący z kresów wschodnich. Można je podać z ulubionymi dodatkami, tak jak lubisz – zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem jednak proponuję podać je na słono – z twarożkiem, łososiem czy kawiorem i świeżym ogórkiem, smakują wybornie…

Składniki na wytrawne bliny na sodzie

  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 1½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (opcjonalnie może być pszenna)
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • do podania: łosoś, kawior, twarożek lub gęsta śmietana

jeśli lubisz placki, tak jak ja, zobacz inne moje propozycje

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na wytrawne bliny wymieszaj za pomocą miksera.
  2. Smaż niewielkie placuszki.
  3. Podaj z ulubionymi dodatkami.

Jeśli unikasz mleka, do przygotowania możesz użyć produktu Mlecznych Braci Probio (kokosowe kwaśne) lub innego ukwaszonego napoju roślinnego.

Wytrawne bliny na sodzie z mąki pełnoziarnistej


2 komentarze

Dodaj komentarz