LODY Z SOLONYM KARMELEM

Lody z solonym karmelem

Produktem regionalnym w 25 numerze Magazynu KOCIOŁ był solony karmel od mojego ukochanego Kocharza. Ja przygotowałam domowe lody z solonym karmelem. Dodatkowo podrasowałam je masłem orzechowym. Proste i pyszne.

Domowe lody można też przygotować bez użycia specjalnej maszyny. Ważne jest, aby w trakcie mrożenia, regularnie mieszać masę. Zobacz też inne przepisy na desery lodowe.

SKŁADNIKI NA LODY Z SOLONYM KARMELEM:

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30-36% 
  • 4 schłodzone jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 6 łyżek solonego karmelu
  • 6 łyżek masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Skorupki jajek sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek.
  2. W pierwszej misce utrzyj żółtka z czterema łyżkami cukru na puszystą, białą masę.
  3. W drugiej misce ubij na sztywną pianę białka, a pod koniec dodawaj łyżka po łyżce pozostały cukier.
  4. W trzeciej misce ubij śmietanę.
  5. Zawartości wszystkich trzech misek delikatnie połącz najlepiej za pomocą szpatułki.
  6. Uruchom maszynę do lodów i porcjami dodawaj masę. Po około 40 minutach wyłącz maszynę. Przełóż połowę masy do pojemnika, na wierzchu rozsmaruj po 4 łyżki karmelu i masła orzechowego. Wyłóż resztę masy lodowej, a wierzch udekoruj pozostałym karmelem i masłem orzechowym.
  7. Wstaw na kilka godzin do zamrażarki.

Jeśli solony karmel jest zbyt gęsty, wystarczy lekko go ogrzać wstawiając słoik do ciepłej wody.

Lody z solonym karmelem

Dodaj komentarz