SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI W TAJSKIM STYLU

Tajska sałatka z boczniakami

To odkrycie tego roku. Grillowane boczniaki z orientalnymi dodatkami, podpatrzone u Marty Dymek z Jadłonomii, pokochałam od pierwszego razu. Potem były robione i modyfikowany kilkukrotnie podczas tegorocznych wakacji. Tym razem podałam je w formie sałatki. Świetny dressing, grillowane, pieczone lub smażone boczniaki i wędzone tofu oraz zioła…

Od kiedy mamy kawałek ogródka, własne zioła, dostępne na wyciągnięcie ręki, to podstawa. Jedną z moich miłości w ubiegłym roku stała się kolendra wietnamska. Zdecydowanie bardziej aromatyczna, niż zwykła kolendra. Jest dość pikantna i świetnie komponuje się ze smakiem limonki. A co najważniejsze – nie zjadają jej ślimaki 🙂

Ja uwielbiam boczniaki. Jeśli szukasz innych przepisów na grzyby, koniecznie zobacz inne propozycje.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI

  • 400-500 g świeżych boczniaków
  • 200 g tofu wędzonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża lub 2 mniejsze szalotki
  • 1/4-1/2 papryczki chili
  • 1/3-1/2 szklanki posiekanej mięty
  • 1/3-1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/3-1/2 pęczka szczypiorku

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1-2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego (może być trzcinowy)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Boczniaki, jeśli są bardzo duże, pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz je solą i skrop olejem. Odstaw na 15 minut.
  2. Tofu pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Szalotki pokrój w pióra. Papryczkę drobno pokrój.
  4. Składniki sosu wymieszaj.
  5. Boczniaki i tofu podsmaż na patelni grillowej, upiecz w piekarniku lub na tradycyjnym grillu. Powinny mieć ładny złoty kolor.
  6. Boczniaki wymieszaj z szalotkami, chili oraz sosem. Na koniec dodaj zioła i podaj od razu.
Tajska sałatka z boczniakami i wędzonym tofu

Dodaj komentarz