POLĘDWICZKI Z INDYKA Z GRZYBAMI

Polędwiczki z indyka z grzybami

Ten rok daje dużo dobra prosto z lasu. Mamy spore zapasy, zarówno w suszonych, jak i mrożonych grzybach. Nie jestem znawcą tematu. W moim rodzinnym domu była tradycja zbierania tego co daje las. Dziadek przynosił, a babcia przyrządzała wiele różnych gatunków. Ja sama ograniczam się do kilku. Potrafię rozpoznać prawdziwki, podgrzybki, maślaki oraz kozaki. A i tak kilka razy miałam wątpliwości, bo gatunków maślaka czy podgrzybka jest kilka. Podczas moich wypraw do lasu, a potem również w poszukiwaniu inspiracji, nie raz korzystałam z kompendium wiedzy grzybowej, którym jest blog Izy, a przede wszystkim sama Iza.

Dzisiaj wstaje piękny październikowy dzień, a my wybieramy się znowu do lasu. Was zostawiam z przepisem na polędwiczki z indyka w sosie z grzybami. Ja wykorzystałam w nim młode podgrzybki.

Jeśli szukasz innych przepisów na grzyby, zobacz inne moje propozycje, w tym tradycyjne podgrzybki w śmietanie.

SKŁADNIKI NA POLĘDWICZKI Z INDYKA Z GRZYBAMI

  • 400-500 g polędwiczek z indyka
  • 250-300 g świeżych lub mrożonych małych podgrzybków
  • 1 duża lub 2 mniejsze szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz mielona słodka papryka
  • natka pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Grzyby oczyść, małe przekrój na pół, a nieco większe na ćwiartki.
  3. Szalotki i czosnek obierz. Szalotki pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Obsmaż z obu stron kawałki mięsa. Odłóż na bok.
  5. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj szalotki i czosnek, oprósz solą i smaż na wolnym ogniu do momentu zeszklenia.
  6. Dodaj grzyby, smaż kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.
  7. Dołóż mięso, wlej śmietanę i jogurt. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami.
  8. Przykryj (możesz przykryć folią aluminiową) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz ok. 30 minut, zdejmij pokrywę i piecz jeszcze ok. 15 minut.
  9. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Podaj z ryżem, makaronem lub domowym chlebem.

Polędwiczki z indyka z grzybami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz