Polewka ziemniaczana z maślanką

Polewka ziemniaczana

Polewka ziemniaczana, to prosta wegetariańska zupa na bazie maślanki, z dodatkiem ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Przepis opracowany na podstawie receptury z wydawnictwa Smaki Wrzosowej Krainy. Przygotowany do już archiwalnego numeru Magazynu Kocioł, do działu kuchni dolnośląskiej.

SKŁADNIKI – POLEWKA ZIEMNIACZANA:

  • ½ kg ziemniaków najlepiej równej wielkości
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 500 ml maślanki (opcjonalnie serwatka lub zsiadłe mleko)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w łupinkach.
  2. W drugim garnku zagotuj wywar z liściem laurowym, zielem angielskim, oraz roztartym czosnkiem.
  3. Maślankę roztrzep z mąką oraz śmietaną. Wlej do wywaru i mieszając gotuj kilka minut.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Podaj z gorącymi ziemniakami w mundurkach.
Polewka ziemniaczana z maślanką


Dodaj komentarz