KURCZAK PIECZONY W HERBACIE

Kurczak pieczony w herbacie

Dzisiaj przedstawiam pierwszy z przepisów przygotowanych do 26 numeru Magazynu Kocioł. Kurczak pieczony w herbacie to lekka, nieoczywista odsłona tego mięsa. Jeśli będziecie go przygotowywać, to warto zaopatrzyć się w dobrej jakości herbatę. Kurczak świetnie smakuje z gotowanym ryżem.

Numer 26 to dwóch bohaterów: czosnek i herbata oraz niesamowita wspólna sesja podczas lepienia pierogów. Znajdziecie też w nim wywiad z Agatą Anioł, relację z Gacjany gdzie produkują chałwę lnianą oraz przesiedleńczą opowieść i trzy dolnośląskie przepisy.

SKŁADNIKI:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 szklanka mocnego naparu herbaty Earl Grey
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso ponacinaj, natrzyj olejem, oprósz połową łyżeczki soli i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i odstaw.
  2. Do rondelka wlej herbatę, sok i miód. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aby zredukować płyn do około 125 ml.
  3. Połowę glazury odłóż do podania gotowej potrawy, a do reszty dodaj pieprz kajeński, resztę soli oraz słodką paprykę. Wymieszaj. 
  4. Kurczaka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz około 45 minut, co jakiś czas smarując glazurą z przyprawami.
  5. Podaj z odłożoną wcześniej glazurą.
Kurczak pieczony w herbacie
Kurczak pieczony w herbacie

Jeśli szukasz innych przepisów z kurczakiem w roli głównej, zobacz tutaj.

Dodaj komentarz