PROSTA PIETRUSZKOWA SALSA VERDE

Salsa verde

Salsa verde to ziołowy dip, który nie ma jednej receptury. W rożnych miejscach przygotowuje się ją z różnymi składnikami, w różnych proporcjach. Ten przepis przygotowałam do 25 numeru Magazynu Kocioł. Bohaterem tego numeru była gryka oraz pietruszka.

Pastę podajemy z pieczywem, jako dip do sałatek lub sos do mięsa czy ryby. Świetnie komponuje się z pieczonym w piekarniku lub na grillu pstrągiem czy łososiem, ale bez wątpienia może pełnić rolę dipu w sałatkach. Osobiście uwielbiam wszelkie dipy i pasty, właśnie za taką wszechstronność, bo przecież jednego dnia możesz podać z chlebem, na grzance, drugiego dodać do makaronu, kaszy, zupy czy sałatki. Pastę zalaną oliwą można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. Oczywiście ilość i proporcje składników potraktuj jako coś wyjściowego – możesz dodać nieco więcej lub nieco mniej każdego z nich, sprawdzając smak.

SKŁADNIKI NA SALSA VERDE:

  • pęczek natki pietruszki (tylko listki)
  • garść listków świeżej mięty
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy najwyższej jakości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka drobnych kaparów
  • 4 fileciki anchois
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Natkę, miętę i bazylię opłucz i dokładnie osusz.
  2. Wszystkie pozostałe składniki pasty dokładnie posiekaj, a następnie utrzyj. Możesz przełożyć je do kubka miksującego i zblendować. Możesz też porcjami utrzeć w moździerzu.
  3. Pastę na koniec dopraw do smaku solą. 
Salsa verde
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz