WEGAŃSKIE PIEROGI Z PIECZARKAMI I SOCZEWICĄ

Wegańskie pierogi z pieczarkami i soczewicą

Zapraszam na pierogi z pieczarkami i soczewicą, które przygotowałam do ostatniego, 26 numeru Magazynu Kocioł. Znajdziecie tam aż dziewięć pysznych propozycji pierogowych, które z ekipą Kotła przygotowałyśmy na wspólnej sesji. Koniecznie zerknijcie, bo po za tym, że przygotowałyśmy niesamowicie przepyszne pierogi, to dodatkowo sesja okraszona została przepięknymi zdjęciami autorstwa Moniki Pazdej.

Do wyboru daję Wam dwa różne przepisy na ciasto pierogowe

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 200 g soczewicy
  • 500 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • ¼ szklanki oleju
  • sól, pieprz

DO OKRASZENIA:

  • 1 cebula
  • kilka łyżek oleju

SKŁADNIKI NA CIASTO Z DODATKIEM OLEJU:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • ok. 140 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju

SKŁADNIKI NA NAJPROSTSZE CIASTO PIEROGOWE:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • ok. 150 ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  1. Z podanych składników wyrób elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody.
  2. Wałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Nadziewaj i sklejaj.
  3. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  4. Wyciągaj łyżką cedzakową i podaj z podsmażoną na oleju cebulką.

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

  1. Soczewicę opłucz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plastry.
  3. Na rozgrzanym oleju zeszklij oprószoną solą cebulę, dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut na mocnym ogniu.
  4. Odłóż ok. ⅓ podsmażonych pieczarek, a resztę połącz z soczewicą i zblenduj lub zmiel w maszynce do mięsa na małych oczkach.
  5. Dołóż odłożone pieczarki, dopraw solą i pieprzem.
Wegańskie pierogi z pieczarkami i soczewicą

Jeśli kochasz pierogi, wpadaj po inne moje przepisy

Dodaj komentarz