TORCIK JAŚMINOWY BEZ CUKRU

Torcik jaśminowy bez cukru

Przepis na torcik jaśminowy to mój wkład do działu przepisów z jednym z bohaterów 26 numeru Magazynu Kocioł, jakim była herbata. Lekki czekoladowy spód na bazie pełnoziarnistej mąki, bez cukru, bo dosłodzony erytrolem oraz lekki krem śmietankowy z dodatkiem herbaty jaśminowej.

Ciasto ma niski IG, więc polecam go dla insulinoopornych oraz cukrzyków.

Inne przepisy z niskim IG znajdziesz tutaj.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • ¼ szklanki kakao
  • 6 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • ½ szklanki erytrolu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki erytrolu
  • 5 łyżek herbaty jaśminowej
  • 4 listki żelatyny
  • 300 ml śmietanki 30 – 36%
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Kakao, mąkę, proszek i sól przesiej do miski. Masło utrzyj z erytrolem na puch. Nadal ucierając, dodawaj po jednym jajku, po łyżce jogurt i mąkę z dodatkami. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Ostudź.
  3. Zagotuj mleko z erytrolem. Zdejmij z ognia, wsyp herbatę,wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Odcedź herbatę i podgrzej mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy i żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia. Ostudź i odczekaj, aż zacznie tężeć.
  4. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj mleko z żelatyną.
  5. Zetnij wierzch ciasta, resztę przekrój na dwa blaty. Jeden blat przełóż do tortownicy wyłóż połowę masy, ułóż drugi blat i wyłóż resztę kremu.
  6. Wyrównaj i wstaw do lodówki. Przed podaniem wyłóż na paterę.
Torcik jaśminowy

Komentarze:

  1. biurowy pisze:

    mmmm wygląda pysznie 😛

  2. Delektujemy pisze:

    Jaśmin jest bardzo delikatny, a tu takie dobre połączenie. Dzięki za inspiracje.

Leave a Reply