WEGAŃSKI BULION NA PIECZONYCH WARZYWACH

Wegański bulion na pieczonych warzywach

Czy bez połówki kury rosołowej można ugotować rosół? Wiele osób się oburzy, bo nie wyobraża sobie gotowania tej zupy bez mięsnej wkładki. Ja dzięki inspiracji z VeganNerd, zaczęłam gotować pyszny wegański bulion, który mięsa nie widział, a jest niezwykle aromatyczny i ma mnóstwo smaku.

Bulion najczęściej wykorzystujemy do przygotowania wegetariańskiego ramenu, może też być bazą do innych zup. Nie jesteśmy rodziną, która niedzielę kojarzy z rosołkiem. Nawet kiedy go gotowałam, to przede wszystkim po to, żeby przygotować z niego czosnkową pomidorówkę z przepisu babci Ali. Tak więc rosół to nie nasza rodzinna zupa. Stało się inaczej za sprawą ramenu, który pokochaliśmy. Bulion od VeganNerd odkryłam dzięki koleżance Ulli i od tamtego czasu robimy go regularnie, nawet dwa razy w tygodniu.

SKŁADNIKI NA WEGETARIAŃSKI BULION:

  • 3-4 marchewki 
  • 3-4 pietruszki opcjonalnie możesz dodać kawałek selera, my go nie używamy
  • 2 duże cebule
  • 2 pory
  • 2 garście liści kalafiora (które za darmo dostaniecie w warzywniaku) lub 1/2 białej kapusty
  • 2 główki czosnku (w całości)
  • 1 duża garść suszonych grzybów (jeśli ramen, to najlepiej suszone shitake)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

jeśli planujesz bulion przeznaczyć na ramen do gotowania bulionu dodaj dodatkowo:

  • kawałek imbiru długości kciuka
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżkę octu ryżowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa korzeniowe opłucz, osusz, nie obieraj. Duże pokrój na pół lub na trzy części.
  2. Cebule pokrój w ćwiartki, główki czosnku przekrój na pół. Ani cebuli, ani czosnku nie obieraj.
  3. Wszystkie warzywa wyłóż na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia lub pergaminem. Dzięki papierowi łatwiej przełożysz warzywa do garnka. Skrop olejem.
  4. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz do przypalenia warzyw.
  5. Warzywa przełóż do garnka, dodaj pozostałe składniki, zalej 3 l wody i gotuj na wolnym ogniu 2-3 godziny. Bulion przelej przez sito. Warzywa i suszone grzyby możesz wykorzystać jako wkładka do zupy, możesz też z nich robić smarowidło lub dodać do pasztetu.

Taką bazę możesz wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy.

Leave a Reply