FASOLKA SZPARAGOWA Z CZOSNKIEM

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Fasolka szparagowa z czasów dzieciństwa zawsze kojarzyła mi się z tą tradycyjną z bułką tartą podsmażaną na maśle. My od kilku lat robimy ją w ten, zdecydowanie lżejszy sposób i uwielbiamy ten smak. Można podać ją jako warzywny dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Świetnie nadaje się do postawienia na stole podczas oglądania ulubionego serialu.

Mam nadzieję, że jeszcze uda się Wam kupić fasolkę w tym sezonie i zrobicie ją sami. Można wykorzystać każdy gatunek fasolki. W czasie wakacji najczęściej kupowałam odmianę o szerokich strąkach, bo szybko się ją czyści, a smakuje wybornie.

SKŁADNIKI – FASOLKA SZPARAGOWA Z CZOSNKIEM:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oliwy (może być więcej)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych*
  • sól

*płatki drożdżowe możesz zastąpić startym parmezan

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolkę opłucz, a następnie usuń końcówki.
  2. W garnku zagotuj 3 l wody, dodaj 3 czubate łyżeczki soli, a następnie włóż fasolę. Nie ma określonego czasu gotowania, ten czas zależy od gatunku fasoli. Musisz po prostu podczas gotowania sprawdzać jej twardość. Nie rozgotuj jej – nie ma nic gorszego niż rozgotowana fasolka szparagowa.
  3. W tym czasie obierz czosnek i rozetrzyj go z odrobina soli lub przeciśnij przez praskę.
  4. Fasolkę odcedź na sicie lub durszlaku, z powrotem przełóż ją do garnka i dodaj czosnek oraz oliwę. Zamieszaj lub porządnie wstrząśnij garnkiem, tak aby wymieszać składniki. W razie potrzeby dopraw większą ilością soli, dodaj płatki drożdżowe i ponownie zamieszaj.
Fasolka szparagowa z czosnkiem

Jeśli lubisz fasolkę szparagową, koniecznie zobacz przepis na fasolkę z kurkami i makaronem.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz