PASTA Z MAKRELI WĘDZONEJ DO CHLEBA

Pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym

Jedna z najczęściej robionych past w naszym domu – pasta z makreli. Robimy ją w różnych konfiguracjach i z różnymi dodatkami. Zresztą na blogu znajdziecie już przynajmniej dwie wersje. Makrela idealnie nadaje się do przerobienia na pastę, gdyż jest tłustą rybą. Aby nieco odchudzić pastę pod względem kalorycznym możecie odpuścić majonez, będzie równie smaczna.

Tym razem przygotowałam ją na wspólną sesję z pastami do pieczywa do 29. numeru Magazynu Kocioł. W sesji wzięły udział Kasia z Gotuj z Kasią oraz Asia z Apetyt na Kuchnię i jak już pisałam, to one były odpowiedzialne za tę piękną stylizację fotografowanych dań. Jeśli lubicie pasty do smarowania pieczywa koniecznie zajrzyjcie do numeru po wspaniałe inspiracje.

SKŁADNIKI:

  • 1 wędzona makrela
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę obierz z ości, usuń skórę. Rozdrobnij widelcem.
  2. Cebulę obierz i razem z ogórkami pokrój w drobną kostkę, dołóż do makreli.
  3. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pasta najlepiej smakuje z domowym żytnim lub pszenno-żytnim chlebem, ale warto też podać ją z pumperniklem.

Pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym

Inne pomysły na pasty do smarowania pieczywa znajdziesz na moim blogu tutaj.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz