KASZOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Kaszotto z grzybami leśnymi

Smak jesieni, to zdecydowanie grzyby. Uwielbiamy je w każdej postaci. Są świetne z makaronem, kopytkami lub tak jak w takiej kompozycji, jako kaszotto z grzybami. Tym razem z kaszą pęczak, ale możesz też wykorzystać inną, drobniejszą kaszę jęczmienną lub też kaszę gryczaną.

SKŁADNIKI NA KASZOTTO Z GRZYBAMI:

  • 500 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 2 szalotki (można zastąpić zwykłą cebulą)
  • 250 g kaszy pęczak
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Świeże grzyby oczyść i opłucz, a mrożone wyłóż na sito, aby się rozmroziły. Następnie duże pokrój w mniejsze kawałki, małe mogą pozostać w całości.
  2. Szalotkę obierz, pokrój w kostkę i oprósz solą.
  3. Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj szalotkę i na małym ogniu smaż aż zmięknie.
  4. Dołóż grzyby i suchą kaszę, zwiększ moc palnika i smaż 3-4 minuty. Wlej 1 szklankę bulionu, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj, co jakiś czas mieszając. Gdy płyn się wchłonie, wlej kolejną szklankę bulionu, a następnie czynności powtórz.
  5. Gotuj do miękkości kaszy, w razie potrzeby podlej wodą.
  6. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem, a na talerzach obficie posyp natką pietruszki.
Kaszotto z grzybami leśnymi

Zobacz też inne dania z wykorzystaniem grzybów i kasz.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Proste, ale absolutnie świetne połączenie. Grzyby, masło, kasza pęczak i pietruszka, a do tego odrobina cebulki i powstaje coś naprawdę pysznego. Doskonały wybór na jesienne wieczory, a jeśli uda się zachować trochę grzybów, to także zimowe! 🙂

Zostaw komentarz