GOFRY

Gofry

Zamiast zwykłego śniadania dzisiaj gofry… Na urodziny synka.

O tym przepisie już wspominałam podczas recenzji mojej gofrownicy, jest najlepszy do wykorzystania przy urządzeniu o niezbyt wysokiej mocy.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • olej do smarowania
  1. Włącz gofrownicę, powinna być porządnie rozgrzana kiedy będziesz zabierać się za pieczenie.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Wszystkie składniki poza białkami zmiksuj na gładką, pozbawioną grudek masę.
  4. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Masę wylewaj na maksymalnie rozgrzane, posmarowane olejem płytki. Czas pieczenia jest uzależniony od mocy urządzenia, w połowie pieczenia warto lekko unieść pokrywę, aby wypuścić nadmiar pary.
  6. Gofry po upieczeniu wyłóż na kratkę, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz