TRADYCYJNA KIEŁBASA SŁOIKOWA

Kiełbasa słoikowa

Domowa wędlina – pozbawiona konserwantów, czyli przepyszna kiełbasa słoikowa. Z tego co sami tam włożymy. Doprawiona tym co nam smakuje najlepiej, każdorazowo możesz zmienić zestaw przypraw. Świetnie sprawdzą się majeranek, tymianek, czosnek oraz czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, ostra a także papryka wędzona. Możesz też poeksperymentować z bardziej orientalnymi smakami.

Przygotowując domową wędlinę, warto pamiętać o prawidłowym zabezpieczeniu jej przed rozwojem drobnoustrojów. Dlatego słoiczki należy dokładnie umyć, a następnie wyparzyć. Słoiczki z mięsem należy przynajmniej dwukrotnie pasteryzować, najlepiej w odstępnie kilkunastu godzin.
Smacznego !

SKŁADNIKI – KIEŁBASA SŁOIKOWA:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka peklosoli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Chudsze kawałki mięsa pokrój w drobną kostkę.
  2. Pozostałe mięso (razem z tłuszczem) zmiel w maszynce na największych oczkach.
  3. Czosnek obierz i rozetrzyj lub drobno posiekaj.
  4. Do mięsa dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
  6. Wyparz słoiki.
  7. Nałóż mięso do 3/4 wysokości słoika, mocno upychając (to ważne), porządnie dokręć przykrywki.
  8. Słoiki pasteryzuj dwukrotnie z 24 godzinną przerwą. Jeśli korzystasz z małych wystarczy dwa razy po pół godziny.
Kiełbasa słoikowa
Tradycyjna kiełbasa słoikowa

ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:
Białą kiełbasę oraz na wędliny z szynkowaru.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz