INDYK W MARYNACIE GÓRALSKIEJ

Pieczony indyk w marynacie góralskiej

Przepyszny świąteczny indyk w marynacie jest bardzo podzielny, bo nawet przy dużej rodzinie lub niespodziewanej wizycie gości nikt nie odejdzie od stołu głodny. Świetnie smakuje jako porcja mięsa obiadowego, pokrojone w plastry mięso można wykorzystać do przygotowania wyśmienitych kanapek czy nadziania tortilli. Indyk jest najpierw namaczany przez jedną dobę w ziołowej solance, a kolejną dobę leżący w marynacie. Dzięki temu, że jest zamarynowany wcześniej, w dniu pieczenia wymaga tylko wstawienia do piekarnika.

Przepis na marynatę (po własnych przeróbkach) znaleziony tutaj.

SKŁADNIKI NA SOLANKĘ:

(2 dni przed pieczeniem)

  • 1 indyk (ok. 4 kg )
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 łyżki soli na każdy litr wody (przegotowana i wystudzona)
  1. Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w pióra, czosnek rozgnieć, następnie dodaj pozostałe przyprawy oraz osoloną wodę i dokładnie wymieszaj.
  2. Indyka opłucz, ułóż w naczyniu, zalej marynatą, dodaj jeszcze tyle osolonej wody, aby przykryć całkowicie mięso (wszystko zależy od naczynia – u mnie wystarczyły 3 litry wody).
  3. Odstaw na 24 godziny do lodówki, a po tym czasie indyka wyjmij z solanki i osusz ręcznikiem papierowym.

MARYNATA:

(dzień przed pieczeniem)

  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 szklanki posiekanych ziół: oregano, bazylia, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  1. Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj osuszonego indyka. Przykryj (można też wykorzystać duży worek foliowy lub rękaw do pieczenia) i odstaw na 24 godziny do lodówki.
  2. Przed pieczeniem wyjmij indyka z lodówki i pozostaw na blacie kuchennym aby ogrzał się.
  3. Indyka piekłam w rękawie w temperaturze 180 stopni C, a po 2 godzinach rozcięłam rękaw i piekłam jeszcze 30 minut co jakiś czas polewając mięso marynatą i sokami z indyka.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. FAJNIE SMAKUJE KURCZAK NA KG SOL, SYPIESZ NA BRYTFANKĘ SÓL I OPŁUKANEGO KURCZAKA BEZ PRZYPRAW NA 180 STOPNI 2 GODZINY PYCHA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY POLECAM .

Zostaw komentarz