CHLEB DYŻEWSKI

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Pszenno-żytni chleb na zakwasie. Niezbyt skomplikowany, bo wystarczy odmierzyć wszystkie składniki i wszystko dokładnie wyrobić. Pięknie wyrasta i pięknie się piecze. Według tego przepisu wykonałam już trzeci chleb – ostatnio bez płatków owsianych, z podwójną porcją otrębów, a zamiast siemienia lnianego użyłam sezam. W takiej wersji zabrany przez mojego męża do pracy jako “ciasto imieninowe” wzbudził ponoć niesamowity zachwyt.

Proporcje są na dwa duże lub trzy mniejsze bochenki. Możecie zmniejszyć o połowę ilość składników jeśli nie potrzebujecie tak dużej ilości chleba.

Przepis na ten chleb otrzymałam od cudownej osoby, która z kolei otrzymała go kiedyś od sióstr zakonnych. Pani Krystyno – bardzo dziękuję – przepis jest wspaniały.

SKŁADNIKI NA CHLEB DYŻEWSKI:
(na dwa duże bochenki)

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 kg mąki żytniej chlebowej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka płatków owsianych*
  • 1 szklanka siemienia lnianego**
  • 5 płaskich łyżeczek soli
  • 2 szklanki zakwasu żytniego dokarmionego przed 10-12 godzinami
  • 4 szklanki wody

* zamiast płatków owsianych można dodać podwójną porcję otrębów

** zamiast siemienia lnianego można dodać sezam

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wyrobić ciasto.
  2. Podzielić na 2-3 części, uformować bochenki i odstawić na kilka godzin do wyrastania.

PIECZENIE:

Foremka silikonowa

  1. Ciasto wyłożyć do formy. Przykryć posmarowaną olejem folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok. 40 minut.
  3. W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.

Garnek żeliwny

  1. Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełożyć je do miski lub durszlaka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni C (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 25-30 minut.
  3. Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć szybkim ruchem chleb i przykryć przykrywką.
  4. Piec pod przykryciem 15 minut, odkryć i piec jeszcze 15 minut.
  5. Studzić na kratce.

Domowe pieczywo i bułki

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz