PODWÓJNIE CZEKOLADOWY TORT BEZOWY

Czekoladowy tort bezowy

Podwójnie czekoladowy tort bezowy to czekoladowe blaty bezowe i przepyszny czekoladowy krem… i jeszcze prażone migdały.
Jak dla mnie to już brzmi dobrze – mam nadzieję, że smakuje jeszcze lepiej.
Torcik na 15-te urodziny mojego syna według przepisu Nigelli.

SKŁADNIKI NA BLATY:

  • 6 dużych białek
  • 25 dkg drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu winnego
  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier nie przerywając ubijania.Na koniec dodać kakao i ocet i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  2. Masę podzielić na trzy części i upiec trzy okrągłe blaty o średnicy ok. 20 cm (najlepiej wcześniej na papierze wyrysować okręgi). Piec w temperaturze 140 stopni C ok. 1 godzinę.
  3. Wyłączyć piekarnik i przy lekko uchylonym piekarniku wystudzić blaty.

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 6 dużych żółtek
  • 10 dkg cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml tłustego mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 10 dkg gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać mąkę oraz kakao i dokładnie wymieszać.
  3. Mleko wymieszać ze śmietaną i podgrzać w rondelku. Powinno być gorące, ale nie można go zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do utartych żółtek ciągle je mieszając.
  4. Masę ciągle i bardzo dokładnie mieszając zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut – masa powinna mieć konsystencję budyniu.
  5. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną czekoladę.
  6. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia (aby nie zrobił się na masie kozuch masę przykryć szczelnie folią spożywczą).

DO POSYPANIA

  • garść migdałów (w oryginale były pistacje)
  1. Migdały uprażyć na patelni, przestudzić i posiekać.
  2. Blaty przełożyć kremem, wierzch posypać prażonymi migdałami.

 

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz