MURZYNEK NA MAJONEZIE

Murzynek na majonezie

Przedstawiam Wam przepis na murzynek na majonezie. To pomysł na ekspresowe ciasto – razem z przygotowaniem majonezu zajmie Wam nie więcej niż 15 minut – potem tylko piekarnik i ciasto gotowe.

Tym przepisem jeszcze raz będę próbowała Was namawiać na samodzielne wykonanie majonezu – dobrego, domowego, takiego bez konserwantów i zbędnych dodatków, który jest pyszny i zdrowy. Dzisiaj domowy majonez wykorzystałam do przygotowania takiego oto murzynka.

MURZYNEK NA MAJONEZIE – SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  1. Przygotować formę do pieczenia – wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  2. Do miski przesiać mąkę, sodę i kakao oraz dodać pozostałe suche składniki, następnie dodać majonez oraz wodę i dokładnie wymieszać robotem.
  3. Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, po czym piec 30-35 minut. Na koniec wyjąć z piekarnika i ostudzić.

DOMOWY MAJONEZ:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  1. Mocno schłodzić końcówkę blendera-najlepiej wstawić ją do zamrażarki na kilka minut. Jeśli majonez będzie wykorzystany np. do sałatki – skorupkę jajka trzeba sparzyć wrzątkiem. W tym przypadku nie ma takiej konieczności.
  2. Wszystkie składniki umieścić w wysokim kubku, następnie mocno schłodzoną końcówką blendera zmiksować składniki i gotowe.
Murzynek na majonezie
Murzynek na majonezie

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz