TATTEROWIEC – CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

Tatterowiec prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie

Kto piecze chleba i sięga po przepisy zamieszczane w internecie na pewno zna ten chleb – przynajmniej z nazwy. Termin tatterowiec pochodzi od autorki cudownego bloga o domowych wypiekach, a jeśli ktoś jeszcze tego bloga nie zna – serdecznie polecam.
Ja przymierzałam się do upieczenia go już kilka razy i teraz żałuję, że dopiero teraz. Prosty do wykonania i naprawdę przepyszny. Lekko kwaskowy, lekko wilgotny, o bardzo przyjemnym zapachu chleba żytniego na zakwasie.

SKŁADNIKI NA TATTEROWIEC:

  • 40 dkg zakwasu żytniego dokarmionego przed 8-10 godzinami
  • 150 ml wody
  • 10 dkg maki zytniej razowej
  • 30 dkg maki pszennej chlebowej
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę, następnie ponownie wymieszać. Ciasto jest bardzo klejące i dość luźne.
  2. Odstawić na godzinę i ponownie krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy.
  3. Jeśli korzystacie z form metalowych lub ceramicznych trzeba je posmarować olejem i wysypać otrębami, śrutą zbożową lub płatkami. Ja już kiedyś pisałam, że korzystam z form silikonowych (niebieskie z IKEA). U mnie sprawdzają się znakomicie i mają tę zaletę, że nie trzeba ich niczym smarować.
  4. Wierzch ciasta posmarować oliwą lub olejem, przykryć folią również posmarowaną olejem (zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta). Formę odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia (u mnie rosło ok. 6 godzin).
  5. Przed pieczeniem można posypać ziarnami lub otrębami. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 200 stopni C.
  6. Piec godzinę, gdy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę dobrze jest spryskać ścianki wodą (można też wrzucić do piekarnika kilka kostek lodu).
  7. Ja w połowie czasu pieczenia wyrzucam bochenki z foremek. Chleb studzić na kratce.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

10 komentarzy

      1. Jest jakaś możliwość żeby dostać zaproszenie na blog Jakie warunki trzeba spełnić ? Bardzo dziękuje za pani blog bardzo często gotuje i piekę korzystając z pani przepisów są rewelacyjne jeszcze raz dziękuje !

  1. Dzień dobry 🙂 świetny chleb ! Super przepis bo prosty i nie wymaga „pilnowania” ciasta. Po wielu próbach wypieków na zakwasie pierwszy wypiek, który pokochała moja rodzina 🙂 bardzo dziękuje 🙂

Zostaw komentarz