PIEROGI ZE ŚLIWKAMI

Pierogi ze śliwkami

Jeszcze jeden pomysł na śliwki w kuchni. Dzisiaj zapraszam na pierogi ze śliwkami. Jako dziecko uwielbiałam pierogi z owocami, a najbardziej popularne w moim rodzinnym domu były takie z truskawkami. Pamiętam to cudowne wgryzanie się kiedy sok z truskawek ściekał po brodzie… Do tego porcja wiejskiej śmietany. Mniam!

Mój mąż nie przepada za słodkimi wersjami obiadowymi, ale ze swojego domu zapamiętał właśnie pierogi ze śliwkami – a skoro jest sezon, dlaczego nie zawinąć śliwek.

Zapraszam.

SKŁADNIKI NA PIEROGI ZE ŚLIWKAMI:

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki gorącej wody
  • mąka do podsypywania
  • 50-75 dkg śliwek
  • cukier – ja użyłam trzcinowego
  • sól do gotowania pierogów

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śliwki opłukać, osączyć na sicie, a następnie wydrylować.
  2. Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody, tak aby ciasto było elastyczne i łatwe do wałkowania.
  3. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
  4. Układać połówkę śliwki na placek, posypać cukrem – ilość zależna od słodkości owoców. Skleić brzegi i ozdobić je falbanką.
  5. Na koniec pierogi ugotować w osolonej wodzie, wyciągać 2-3 minut po tym jak wypłyną na powierzchnię.
  6. Takie pierogi można podać ze śmietaną lub z podsmażoną na maśle bułką tartą lub po prostu zjeść takie bezpośrednio wyciągnięte z wody.
Pierogi ze śliwkami
Pierogi ze śliwkami

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz