MUFFINY Z JAGODAMI

Muffiny z jagodami

Dzisiaj niebywale prosty przepis na muffiny z jagodami. Wczorajszy wypad do moich teściów: cały dzień na tarasie, grill i wypady na 5 minut do sadu. Garść czereśni, których jeszcze nie zjadły szpaki, kilka truskawek, potem garść prawie już dojrzałych czarnych porzeczek, a pod wieczór garść agrestu. Uwielbiam takie owoce prosto z drzewa  czy krzaczka. Samodzielnie zerwane mają inny smak…

Wieczorem powrót do domu i kupiony u przydrożnej sprzedawczyni słoik czarnych jagód dopełniły owocowego szczęścia. Zobacz też mój przepis na proste ciasto z porzeczkami.

SKŁADNIKI NA MUFFINY Z JAGODAMI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 dkg miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki jagód

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę, proszek i sodę przesiać, dodać sól i cukier.
  2. W drugiej misce utrzeć masło na puszystą masę, nadal ucierając dodać jogurt i jajka.
  3. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać łyżką, starając się nie rozgniatać owoców.
  4. Przygotować formę do muffin, włożyć do niej papierowe papilotki. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
  5. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Muffiny z jagodami
Jagodowo Nam edycja 5!
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz