SCHAB W SOSIE POROWO-SEROWYM

Schab w sosie serowo-porowym

Schab w sosie na bazie delikatnego pora oraz sera z niebieską pleśnią. Można wykorzystać Gorgonzolę, Roqueforta, ale równie dobrze sprawdzi się nasz polski Lazur. Sery z niebieską pleśnią są po prostu idealne – ten rodzaj sera jest moim ulubionym w kuchni. Można go komponować z wieloma składnikami, a dzięki temu daje nieskończenie wiele możliwych połączeń.

Podczas przygotowania dań z wykorzystaniem serów należy uważać z dodawaniem soli. Sery zazwyczaj są dość słone, więc doprawianie warto pozostawić na moment po dodaniu sera. W przeciwnym razie możemy dość mocno przesolić całą potrawę.

SKŁADNIKI NA SCHAB W SOSIE:

  • 30-40 dkg schabu
  • 3-4 pory (tylko biała część)
  • 1 szklanka śmietany (u mnie 12%, można użyć tłustszą)
  • 15 dkg ulubionego sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, lekko oprószyć solą i podsmażyć ze wszystkich stron.
  2. Dodać pokrojony w centymetrowe krążki por. Smażyć chwilę razem, aż por lekko się zrumieni – nie solić – potem dodajemy słony ser i łatwo przesolić całą potrawę.
  3. Do mięsa dodać śmietanę i pokruszony ser. Teraz doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa, ewentualnie podlewając wodą.
  4. Można podać z ryżem, makaronem lub tak jak w u nas z młodymi ziemniaczkami.

Zobacz mój profil na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz