Deser bounty lub ciasto bounty, przepyszne, aromatyczne zachwyci nie tylko wielbicieli wiórek kokosowych. Delikatne, z nutą alkoholową i z pyszną polewą czekoladową. Prawdopodobnie uzależnicie się od tego połączenia jeśli tylko spróbujecie choćby kawałka.
Zobacz mój popisowy tort kokosowy, bez mąki pszennej i bez laktozy.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1/2 szklanki likieru kokosowego lub białego rumu (można mniej)
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać.
- Dodawać żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać.
- Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Ciasto przestudzić, połamać, dodać masło oraz alkohol, następnie zmiksować w malakserze, a masą wyłożyć foremkę, ugnieść.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag wiórek kokosowych
- 1 cukier wanilinowy
- 25 dkg masła
- Zagotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami, dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut, następnie dodać masło.
- Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Zagotować mieszając i odstawić do wystygnięcia.
- Na koniec masę kokosową rozłożyć równomiernie na czekoladowym cieście.
POLEWA:
- 2 czekolady
- 2-3 łyżki masła masła
- Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Zrobić esy floresy na masie kokosowej, a na koniec deser bounty schłodzić w lodówce.
Zobacz mój profil na FB.
4 komentarze
Smakowicie 🙂 Ślinka cieknie :). Brawo za gospodarność 🙂
dawno nie jadłam tych batoników ale na ciasto mam większą ochotę 🙂
rewelacja, poproszę kawałek 😉
http://www.katarzynagotuje.blogspot.com
HEJ 🙂
Pysznie u Ciebie !
Jeżeli jesteś z województwa dolnośląskiego i prowadzisz blog kulinarny to wyślij na adres e-mail dolnoslaskiekucharzenie@wp.pl:
1. Swoje imię i nazwisko,
2. link do swojego bloga,
3. miejscowość z której pochodzisz.
Dodatkowo jeśli masz możliwość musisz polubić Dolnośląskie Kucharzenie na fb oraz dodać do kręgów google+.
W odpowiedzi zwrotnej, po zweryfikowaniu dostaniesz dostęp do bloga. Będziesz mógł dodawać posty (oczywiście związane z kulinariami), reklamować swojego bloga.
W rezultacie razem stworzymy jednego własnego bloga, dzięki temu zintegrujemy się, poznamy, będziemy mogli doradzać, konsultować. Dodatkowym plusem jest to iż wszyscy będziemy z Dolnego Śląska i łatwiej nam będzie spotkać się w realu i porozmawiać o naszej wspólnej pasji.