DESER BOUNTY

Deser bounty lub ciasto bounty, przepyszne, aromatyczne zachwyci nie tylko wielbicieli wiórek kokosowych. Delikatne, z nutą alkoholową i z pyszną polewą czekoladową. Prawdopodobnie uzależnicie się od tego połączenia jeśli tylko spróbujecie choćby kawałka.

Zobacz mój popisowy tort kokosowy, bez mąki pszennej i bez laktozy.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki likieru kokosowego lub białego rumu (można mniej)
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać.
  3. Dodawać żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać.
  4. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  5. Ciasto przestudzić, połamać, dodać masło oraz alkohol, następnie zmiksować w malakserze, a masą wyłożyć foremkę, ugnieść.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 25 dkg masła
  1. Zagotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami, dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut, następnie dodać masło.
  2. Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Zagotować mieszając i odstawić do wystygnięcia.
  3. Na koniec masę kokosową rozłożyć równomiernie na czekoladowym cieście.

POLEWA:

  • 2 czekolady
  • 2-3 łyżki masła masła
  1. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Zrobić esy floresy na masie kokosowej, a na koniec deser bounty schłodzić w lodówce.

Zobacz mój profil na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. HEJ 🙂
    Pysznie u Ciebie !
    Jeżeli jesteś z województwa dolnośląskiego i prowadzisz blog kulinarny to wyślij na adres e-mail dolnoslaskiekucharzenie@wp.pl:
    1. Swoje imię i nazwisko,
    2. link do swojego bloga,
    3. miejscowość z której pochodzisz.

    Dodatkowo jeśli masz możliwość musisz polubić Dolnośląskie Kucharzenie na fb oraz dodać do kręgów google+.

    W odpowiedzi zwrotnej, po zweryfikowaniu dostaniesz dostęp do bloga. Będziesz mógł dodawać posty (oczywiście związane z kulinariami), reklamować swojego bloga.

    W rezultacie razem stworzymy jednego własnego bloga, dzięki temu zintegrujemy się, poznamy, będziemy mogli doradzać, konsultować. Dodatkowym plusem jest to iż wszyscy będziemy z Dolnego Śląska i łatwiej nam będzie spotkać się w realu i porozmawiać o naszej wspólnej pasji.

Zostaw komentarz