MAKARON Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI

To nie mogło nie smakować. Makaron – zawsze i z czymkolwiek. Krewetki – każde i w każdej ilości. Szparagi – choć odkryte dopiero w tym roku, to obdarzone przeze mnie wielką miłością. Ten zestaw zawiera wszystko co lubię, powiem inaczej – po prostu kocham. Zapraszam na prosty makaron z krewetkami i szparagami w postaci pysznego, kremowego sosu ze śmietaną kremówką.

Zobacz mój profil na FB.

SKŁADNIKI NA MAKARON Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI:

  • 1 kg gotowanych krewetek w pancerzach
  • 1/2 kg białych szparagów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 50 dkg ulubionego makaronu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Krewetki obrać z pancerzy.
  2. Szparagi obrać i obgotować w małej ilości lekko osolonej wody, następnie szparagi zmiksować, pod koniec dodając kremówkę.
  3. Pozostałe warzywa oczyścić i drobno pokroić.
  4. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę, następnie dodać cebulę, czosnek, selera i papryczki chili. Oprószyć solą i smażyć na wolnym ogniu, tak aby się tylko zeszkliły. Wlać krem ze szparagów, następnie doprawić solą i pieprzem i gotować aż sos się ładnie zredukuje.
  5. W tym czasie ugotować makaron*.
  6. Do sosu włożyć obrane krewetki. Powinny się tylko zagrzać, dłuższe ich gotowanie jest zbędne (są już obgotowane) i nie bardzo korzystne, ponieważ zrobią się gumowate.
  7. Do sosu dodać gorący, świeżo odcedzony makaron, na koniec całość wymieszać i najlepiej od razu podawać.

* Warto zostawić trochę wody z gotowania makaronu – ona idealnie się nadaje do ewentualnego rozrzedzenia sosu.

Makaron z krewetkami i szparagami
Makaron z krewetkami i szparagami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz