PALUCHY ORKISZOWE Z ZIARNAMI I POMIDORAMI

Paluchy orkiszowe z ziarnami

Zapraszam na paluchy orkiszowe z ziarnami. Pyszna, zdrowa przekąska, którą możesz podać na stół zamiast chipsów czy sklepowych paluszków. Mąka pełnoziarnista i olbrzymia dawka ziaren, czyli mnóstwo zdrowia do chrupania przed telewizorem lub do zabrania na piknik. Tutaj znajdziesz więcej przepisów na wytrawne wypieki.

SKŁADNIKI NA PALUCHY ORKISZOWE Z ZIARNAMI:

ZACZYN:

  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru, można pominąć

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 1/2 szklanki zalewy olejowej z pomidorów (jeśli zabraknie uzupełnić oliwą)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • dodatkowo trochę oliwy do posmarowania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać zaczyn i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość ok 3 mm, następnie kroić plastry szerokości 1-1,5 cm.
  4. Układać na blaszce. Blaszkę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  5. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz